Concerts » Liisa Ahlberg, Helsinki

Date
03.07.18
Day
Tuesday
Time
20:00

Liisa Ahlberg studied the organ in the Conservatory of Tampere with Anne Nietosvaara in 1994-2000 and in the Sibelius Academy with professor Olli Porthan in 2000-2007. During her studies, she attended many masterclasses both in Finland and abroad and studied also one academic year both with Ville Urponen and professor Kari Jussila. She completed two Master’s degrees, one in Church music in 2006 and another one in Classical music performance in 2008. Ahlberg took the highest exam (level A) in organ performance in 2007 and the highest exam in organ improvisation (level 3) in 2008 and completed both with excellent grades. In 2005, she received an acknowledgment in the Kotka international organ competition.

Liisa Ahlberg is working as a church musician in the Lutheran Petrus parish in Helsinki. She also teaches at the Sibelius Academy in classical organ playing, organ improvisation, liturgical organ playing and organ pedagogy. Ahlberg is even working on a Doctor’s degree in the Doctoral school of the Sibelius Academy, with instrumental pedagogy in focus. She gives concerts on a regular basis, both as a solo organist and a chamber musician.

Concerts » Liisa Ahlberg, Helsinki

Date
03.07.18
Day
Tuesday
Time
20:00

Liisa Ahlberg opiskeli urkujensoittoa vuosina 1994–2000 Tampereen konservatoriossa Anne Nietosvaaran johdolla ja vuosina 2000–2007 Sibelius-Akatemiassa professori Olli Porthanin johdolla. Opintojensa aikana hän oli myös yhden lukuvuoden Ville Urposen ja samoin yhden lukuvuoden professori Kari Jussilan oppilaana. Lisäksi Ahlberg on täydentänyt osaamistaan useilla mestarikursseilla sekä kotimaassa että ulkomailla.

Ahlberg valmistui musiikin maisteriksi ensin Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta vuonna 2006, minkä jälkeen hän suoritti toisen musiikin maisterin tutkinnon esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa. Tutkinto sisälsi mm. urkujensoiton A-tutkinnon (2007) sekä urkuimprovisointi 3-tutkinnon (2008), molemmat erinomaisin arvosanoin suoritettuina. Vuonna 2005 hän sai tunnustuspalkinnon Kotkan II kansainvälisessä urkukilpailussa.

Vuodesta 2013 lähtien Liisa Ahlberg on toiminut kanttorin virassa Helsingin Petrus församlingissa. Aiemmin hän on työskennellyt mm. Helsingin Munkkiniemen ja Haagan seurakunnissa sekä Tampereen Pyynikin seurakunnassa Aleksanterin kirkon vt. A-kanttorina vuosina 2004–2006. Kanttorin työn ohella Ahlberg toimii urkujensoiton, liturgisen soiton, urkuimprovisoinnin ja urkupedagogiikan tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa sekä valmistelee soitinpedagogiikka-aiheista jatkotutkintoa Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa. Hän konsertoi säännöllisesti sekä soolokonsertein että kamarimuusikkona.