Konsertit » Susanne Kujala (Helsinki)

Päivä
26.06.12
Viikonpäivä
tiistai
Aika
20:00

Susanne Kujala (s. 1976 Berliinissä) aloitti ammattiopintonsa Berliinin ”Hochschule für Musik Hanns Eislerissa” pääaineinaan harmonikka ja instrumentaalisäestys (Instrumentale Korrepetition). Muutettuaan Suomeen vuonna 1998 hän opiskeli harmonikansoittoa ja urkujensoittoa Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2006 suoritettuaan molempien aineiden A-tutkinnot erinomaisin arvosanoin. Hän soitti ensikonserttinsa vuonna 2007 Finlandia-talon uruilla ja julkaisi seuraavana vuonna debyyttilevynsä ”Organ Triptychon”, joka sisältää Regerin, Lisztin ja V. Kujalan urkuteoksia. Kevään 2009 hän oli Pariisissa Cité Internationale des Artsin stipendiaattina ja opiskeli urkujensoittoa Marie-Louise Langlaisin ja Eric Lebrunin johdolla. Tällä hetkellä Susanne Kujala suorittaa musiikin tohtorintutkintoon tähtääviä taiteellisia jatko-opintoja Sibelius-Akatemiassa aiheenaan ”Urut – uuden musiikin instrumenttina”. Hän työskenteli kirkkomusiikin osaston assistenttina vuosina 2008-2011. Hän opettaa urkujensoittoa Sibelius-Akademiassa vuodesta 2009 lähtien.

Susanne Kujalalla on monipuolinen työkokemus. Hän on esiintynyt urkurina, harmonikansoittajana ja pianistina hyvin erilaisissa kokoonpanoissa oopperaorkesterista (mm. Berliinin Komische Oper) erilaisiin kamarimusiikkikokoonpanoihin. Vuodesta 2001 lähtien hän on ollut mukana harmonikansoittajana Suomen Kansallisoopperan lastenoopperaproduktioissa. Kujala opetti vuosina 2000-2006 harmonikansoittoa Keski-Helsingin, Itä-Helsingin ja Härmänmaan musiikkiopistoissa. Hän toimi korrepetiittorina Kurt Weillin Mahagonnyn nousu ja tuho -oopperaproduktiossa, jota esitettiin Helsingin juhlaviikoilla 2011.

Urkurina ja harmonikansoittajana Susanne Kujala on kantaesittänyt monia teoksia mm. säveltäjiltä Kalevi Aho, Antti Auvinen, Friedrich Goldmann, Sampo Haapamäki, Sami Klemola, Veli Kujala, Minna Leinonen, Paola Livorsi, Uljas Pulkkis, Vesa Valkama, Olli Virtaperko ja Helmut Zapf. Hänen urkurepertuaarinsa ulottuukin varhaisbarokista tähän päivään. Harmonikalla hän esittää lähinnä uusinta uutta musiikkia, mutta myös J. S. Bachin klaveeriteoksia. Susanne Kujalan tärkein kamarimusiikkipartneri on hänen aviomiehensä Veli Kujala, jonka kanssa hän on kantaesittänyt helmikuussa 2011 Joachim W. Schneiderin kaksoiskonserton harmonikalle ja 1/4-sävelaskelharmonikalle Lapin kamariorkesterin kanssa. Alkuvuonna 2011 hän on kantaesittänyt myös Maija Hynnisen Trois Monde uruille ja live-elektroniikalle.

BIS records -levy-yhtiö julkaisee vuonna 2012 Kalevi Ahon kamarimusiikkia sisältävän CD:n, johon Susanne ja Veli Kujala ovat äänittäneet säveltäjän sonaatin kahdelle harmonikalle.