Konsertit » Susanne & Veli Kujala, Helsinki

Päivä
18.07.17
Viikonpäivä
tiistai
Aika
20:00

Susanne Kujala (s. 1976 Berliinissä) aloitti harmonikansoiton 7-vuotiaana, pianonsoiton 10-vuotiaana ja urkujensoiton 14-vuotiaana. Hänen opintonsa jatkoivat Berliinin ”Hochschule für Musik Hanns Eislerissa” pääaineinaan harmonikka ja korrepetitio. Muutettuaan Suomeen vuonna 1998 hän opiskeli harmonikansoittoa sekä urkujensoittoa Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa. Kujala valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2006 suoritettuaan molempien aineiden A-tutkinnot erinomaisin arvosanoin. Syksyllä 2013 hän valmistui musiikin tohtoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta aiheenaan ”Urut – uuden musiikin instrumenttina”. Vuosina 2014–2016 hän toimi Suomen perinteikkään Organum-seuran puheenjohtajana.

Susanne Kujala soitti ensikonserttinsa vuonna 2007 Finlandia-talon uruilla ja julkaisi seuraavana vuonna debyyttilevynsä ”Organ Triptychon”, joka sisältää Regerin, Lisztin ja V. Kujalan urkuteoksia. Hänet valittiin vuonna 2006 Turun tuomiokirkon ja vuonna 2007 Turun urkujuhlien ”Vuoden nuoreksi urkutaiteilijaksi”. Hän opettaa urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2009 lähtien.

Yhteistyö säveltäjien kanssa kuuluu Susanne Kujalan tärkeimpiin taiteellisiin tavoiteisiin. Hän on kantaesittänyt teoksia mm. säveltäjiltä Kalevi Aho, Antti Auvinen, Friedrich Goldmann, Sampo Haapamäki, Maija Hynninen, Sami Klemola, Minna Leinonen, Juhani Nuorvala ja Olli Virtaperko. Hän on myös kantaesittänyt Joachim F. W. Schneiderin kaksoiskonserton harmonikalle ja 1/4-sävelaskelharmonikalle yhdessä Veli Kujalan, Lapin kamariorkesterin ja John Storgårdsin kanssa. Tähtitiedettä ja urkutaidetta yhdistävässä konsertissa Kujala kantaesitti vuonna 2012 yhdessä Jousia Ensemblen kanssa Veli Kujalan konserton CybOrgan uruille, infrapunakameraohjatulle eloelektroniikalle ja jousille. Lisäksi hän on kantaesittänyt viisi teosta Amsterdamin Muziekgebouw’n mikrotonaalisilla Fokker-uruilla, joilla on 31-säveljärjestelmän mukainen viritys.

Hän on levyttänyt Kalevi Ahon sonaatin kahdelle harmonikalle BIS Recordsille. CybOrgan -konserton hän levytti TampereRaw:n ja Uusinta Ensemblen solistina Alban julkaisemalle CD:lle ”Hyperorganism”, joka oli ehdolla Yleisradion vuoden levyksi ja klassisen musiikin Emma-palkinnonsaajaksi.

Veli Kujala (s. 1976) opiskeli harmonikansoittoa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa vuosina 1996–2010. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2004 ja musiikin tohtoriksi vuonna 2010 erityismaininnalla ”kiitoksella hyväksytty” aiheenaan uusi suomalainen harmonikkamusiikki. Hänet on palkittu useasti kansainvälisissä kilpailuissa sekä säveltäjänä että harmonikansoittajana.

Veli Kujala on esiintynyt mm. Avanti!:n, Gävle Symfoniorkesterin, Helsingin Kaupunginorkesterin, Insomnion, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Kymi Sinfoniettan, Lapin kamariorkesterin, Oulun kaupunginorkesterin, Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfoniettan, Västerås Sinfoniettan ja Zagros Ensemblen solistina. Hän on kantaesittänyt kahdeksan konserttoa säveltäjiltä Markus Fagerudd, Sampo Haapamäki, Pekka Pohjola, Joachim F. W Schneider, Jukka Tiensuu ja Olli Virtaperko. Soolo- ja kamarimusiikkiteoksia hän on kantaesittänyt mm. säveltäjiltä Kalevi Aho, Kyle Gann,  Paola Livorsi, Pasi Lyytikäinen, Einojuhani Rautavaara, Osmo Tapio Räihälä, Vesa Valkama, Olli Virtaperko, Matthew Whittall ja Helmut Zapf.

Hän toimii aktiivisesti myös jazzin ja improvisoidun musiikin parissa, yhtyeistä mainittakoon brasilialaisvaikutteinen Pipoka, eklektinen Gourmet sekä modernin improvisaation ja jazzin välillä tasapainoileva Kalle Kalima K-18. Kaikki edellämainitut kokoonpanot ovat levyttäneet useita albumeja. Lisäksi hän on tehnyt useita ”Vapaat äänet” -yhteistyöprojekteja ranskalaisten jazzmuusikoiden kanssa.

Paljon huomiota herättänyt Veli Kujalan sävellyksistä koostuva CD ”Hyperorganism” ilmestyi vuonna 2016 Albalta. Hän on konsertoinut useimmissa Euroopan maissa ja USAssa. Vuodesta 2005 lähtien hän on opettanut harmonikansoittoa ja improvisaatiota Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän pitää säännöllisesti mestarikursseja Euroopan musiikkiyliopistoissa. Vuodesta 2016 hän toimii Oulun Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin taiteellisena johtajana.