Konsertit » Ville Urponen, Helsinki

Päivä
07.08.18
Viikonpäivä
tiistai
Aika
20:00

Ville Urponen on tunnetuimpia suomalaisia urkutaiteilijoita. Hän on suorittanut Sibelius-Akatemian solistisella osastolla sekä urkujen- että pianonsoiton A-tutkinnon (diplomitutkinnon). Urkujensoittoa hän opiskeli professori Kari Jussilan ja pianonsoittoa Turun musiikkiopistossa Sävy Nordgrenin ja Sibelius-Akatemiassa Meri Louhoksen johdolla. Lukuvuonna 1994–95 Urponen täydensi urkujensoiton opintojaan Amsterdamin Sweelinck-konservatoriossa professori Jacques van Oortmerssenin johdolla. Lisäksi Urponen on osallistunut useille urkujensoiton mestarikursseille. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian solistiselta osastolta vuonna 1996 ja musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian taiteelliselta tohtorinkoulutuslinjalta vuonna 2009.

Urponen on esiintynyt useissa Euroopan maissa sekä Japanissa, Etelä-Koreassa ja Venäjällä. Hän on soittanut useilla merkittävillä koti- ja ulkomaisilla musiikkifestivaaleilla. Urponen on tunnettu säestäjän taidoistaan ja hän tekee säännöllisesti yhteistyötä johtavien suomalaisten laulajien ja instrumentalistien kanssa ja on konsertoinut tunnetuimpien suomalaisten kuorojen kanssa. Hän on esiintynyt kotimaassa eri orkestereiden urku- ja cembalosolistina sekä ulkomailla Moskovan Kamariorkesterin solistina. Urponen on myös toiminut kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa. Kesällä 2014 Urponen kantaesitti Suomen Kansallisoopperan orkesterin solistina Timo-Juhani Kyllösen uuden urkukonserton.

Urposelta on ilmestynyt useita kansainvälisissä lehdissä kiitettyjä soololevyjä. Esimerkiksi Alba Recordsin julkaisemasta romanttista suomalaista urkumusiikkia sisältävästä ”OrganOrgan”-levystä, kirjoitti American Organistinarvostelija tammikuussa 2016, että “Ville Urponen is an organist of superb artistry and splendid technical ability, equal to many finest in Western Europe and North America” ja levy sai yhdessä alan merkittävimmistä englanninkielisistä julkaisusta ”Choir & Organ” viisi tähteä viidestä ja ”MusicWeb International” valitsi sen yhdeksi vuoden 2011 levyistä. Vuonna 2015 Urposelta julkaistiin neljä soololevyä, joista yksi on Johann Sebastian Bachin urkuteosten kokonaislevytysten ensimmäinen osa. Soololevyjen lisäksi Urponen esiintyy säestäjänä ja orkesterimuusikkona useilla levyillä, kuten Naxoksen julkaisemilla kahdella Leif Segerstamin johtaman Turun Filharmonisen orkesterin Jean Sibelius -levyillä. Tulevana jouluna julkaistaan Ylioppilaskunnan Laulajien (YL) joululevy, jossa Urponen on urkurina.

Urponen tekee vuosittain nauhoituksia Suomen Yleisradiolle ja on esiintynyt eri maiden televisio- ja radiolähetyksissä. Viime vuosina Urponen on tutkinut ja soittanut paljon suomalaista urkumusiikkia. Hän on muun muassa kantanauhoittanut Suomen Yleisradiolle koko Armas Maasalon urkutuotannon sekä John Granlundin, Conrad Greven, Richard Faltinin, Heikki Klemetin, Ilmari Krohnin, Taneli Kuusiston, Aarre Merikannon ja Erkki Melartinin musiikkia. Lisäksi hän on aktiivinen aikamme musiikin esittäjä, joka on kantaesittänyt yli kolmekymmentä uutta teosta ja soittanut monia Suomen ensiesityksiä aikamme musiikista. Kesällä 2012 Urponen esitti Helsingissä koko Johann Sebastian Bachin urkutuotannon.

Esittävän uransa ohella Urponen on ahkera tutkija ja kirjoittaja. Hänen kirjansa ”Intomielisen nuoruuden vääjäämätöntä voimaa. Suomalainen urkumusiikki toiseen maailmansotaan asti” julkaistiin vuonna 2010. Hän on kirjoittanut artikkeleita eri julkaisuihin ja vieraillut useissa Yleisradion puheohjelmissa sekä toimittanut Yleisradiolle kolmiosaisen ohjelmasarjan “Sinivalkoista urkumusiikkia”.

Ville Urponen toimii urkumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Hän on Turun Urkujuhlien taiteellinen johtaja ja hän oli Pohjoismaiden vanhimman urkutaiteen seuran, Organum-seuran puheenjohtaja vuosina 2003–2009.