Konsertit » Kalle Toivio, USA

Päivä
23.07.19
Viikonpäivä
tiistai
Aika
20:00

New Yorkissa asuva, Lahdesta kotoisin oleva suomalais-amerikkalainen pianisti- ja urkuri, musiikin tohtori Kalle Toivio voitti ensimmäisen palkinnon vuoden 2018 American Guild of Organists’n kansainvälisessä urkuimprovisointikilpailussa, joka on yksi vaativimmista ja arvostetuimmista kilpailuista maailmassa.

Kalle Toivio on pitänyt useita resitaaleja Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Japanissa. Merkittävimpiä näistä ovat olleet urkuresitaali Central Lutheran Church Downtown Minneapolisissa, sekä Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlakonsertti St. John the Divinen katedraalissa New Yorkissa. Tämä resitaali oli osa Great Music in Great Space Great Organ Recital Series-konserttisarjaa.  Muita merkittäviä konsertteja ovat olleet mm. resitaalit Carnegie Hallissa, sekä Chicagossa suorana radioitu Myra Hess Memorial Concert Series-resitaali. Kalle Toivio on esiintynyt useita kertoja Mäntän musiikkijuhlilla niiden perustamisesta lähtien.

Kalle Toivio on myös monipuolinen kamarimuusikko ja on tehnyt yhteistyötä mm. sisarensa, sellotaiteilija Seeli Toivion kanssa ja on konsertoinut yhdessä mm. sopraano Sharon Harmsin ja sopraano Olga Heikkilän kanssa.

Kalle Toivio toimii monipuolisen konserttiuransa lisäksi myös erilaisten konserttitapahtumien tuottajana. Hän järjesti mm. harmonikkataiteilija Veli Kujalan ja säveltäjä Sampo Haapamäen Yhdysvaltain debyyttikonsertit New Yorkissa. Kalle Toivio oli yhdessä Leland Hochin kanssa mukana järjestämässä ja tuottamassa Einojuhani Rautavaaran Vigilian ensimmäistä kokonaisesitysta Yhdysvalloissa Kent Tritlen johdolla New Yorkissa. Keväällä 2015 Kalle Toivio perusti American Guild of Organists:n suomalaisen jaoston, AGO Finland Chapter, jonka varapuheenjohtajana hän myös toimii.

Kalle Toivio on myös aktiivinen kirkkomuusikko. Hän on toiminut mm. New Yorkin suomalaisen seurakunnan kanttorina, sekä Christ Church Bay Ridgen urkurina ennen nimitystään  Church Notre Damen urkuriksi ja musiikinjohtajaksi. Kalle Toivio toimii Manhattan School of Music Precollegen urkujensoiton opettajana, sekä pianonsoiton opettajana Stamford Music & Arts Academy:ssa.

Kalle Toivio on suorittanut Sibelius-Akatemiassa musiikin maisterin tutkinnon pianomusiikin koulutusohjelmasta, sekä alemman ja ylemmän kanttorin tutkinnon valmistuen ensin musiikin kandidaatiksi ja sitten maisteriksi myös Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmästä. Sibelius-Akatemiassa hänen opettajiansa olivat mm. Hui-Ying Liu-Tawaststjerna ja Matti Raekallio, sekä Ville Urponen urkujensoitossa, Juhani Haapasalo ja Timo Kiiskinen liturgisessa musiikissa ja Pekka Suikkanen urkuimprovisoinnissa. Kalle Toivio on opiskellut urkujensoittoa myös James David Christien johdolla ja jatkaa urkuimprovisointiopintojaan David Briggsin johdolla.

Pianonsoiton opintojaan Kalle Toivio on jatkanut Nina Svetlanovan johdolla.

Yhdysvaltoihin muuttonsa jälkeen Kalle Toivio opiskeli urkujensoittoa ja urkuimprovisointia yli seitsemän vuoden ajan legendaarisen McNeil Robinsonin (1943–2015) johdolla Manhattan School of Music:ssa. Maisterinopintojensa päätteeksi Kalle Toiviolle myönnettiin Bronson Ragan-palkinto huippuosaamisesta urkujensoitossa. Toukokuussa 2017 Kalle Toivio valmistui Manhattan Schoolista musiikin tohtoriksi, väitöskirjan aiheenaan Antonio Vivaldin konserttojen sovitukset uruille. Tuolloin hänelle myönnettiin toistamiseen Bronson Ragan-palkinto.

Kalle Toivio on naimisissa konserttipianisti ja näyttelijä Viktoriya Papayanin kanssa.