Concerts » Olli Porthan (Helsinki, Finland)

Date
03.07.12
Day
Tuesday
Time
20:00

Olli Porthan is one of the best known Finnish organists and organ pedagogues. He studied organ at the Sibelius Academy in Helsinki under Enzio Forsblom and at the Sweelinck Conservatorium in Amsterdam under Jacques van Oortmerssen as well as at many international master classes. He received first prize in the 1980 Lahti organ competition. After receiving his diploma in church and organ music, he gave his First Concert at the Finlandia-hall in Helsinki in 1983. Since 1983,  Porthan gives annually several concerts in Finland and in the other Nordic Countries, in several European countries as well as in Russia and Japan. He has also made several radio recordings and performed on television, in addition to having recorded organ works and chamber music from different periods.

Since 1980, Porthan has taught organ music at the Sibelius Academy, as professor since 1988, as well as at many international master classes. Porthan has been asked to be a member of the jury in many international organ competitions. He has acted as chairman for the Finnish Organ society (Organum society) during 1986-1990. Since 1992, Porthan has been Artistic Leader of the Janakkala baroque week. He held the position of the leader of the Church Music Department at the Sibelius Academy during 1997- 2001. Porthan’s expertise has been widely used in various organ building projects.

Concerts » Olli Porthan (Helsinki)

Date
03.07.12
Day
Tuesday
Time
20:00

Olli Porthan on eräs Suomen tunnetuimpia urkutaiteilijoita ja -pedagogeja. Hän opiskeli urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa ja Amsterdamin Sweelinck- konservatoriossa. Suoritettuaan urkujensoiton diplomitutkinnon hän antoi ensikonserttinsa Helsingissä, Finlandia-talossa 1983.

Porthan sai I palkinnon Lahden urkuviikon urkukilpailussa 1980. Hän on konsertoinut kotimaan lisäksi laajalti Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa, Venäjällä ja Baltian maissa sekä Japanissa. Hänellä on ollut myös lukuisia esiintymisiä eri maiden radioissa ja televisiossa, minkä lisäksi hän on levyttänyt eri aikakausien urkuteoksia ja kamarimusiikkia.

Porthan on toiminut Sibelius- Akatemian urkumusiikin opettajana vuodesta 1980 ja professorina vuodesta 1988 lähtien. Organum-seuran puheenjohtajana hän oli vuosina 1986-90. Porthan on toiminut asiantuntijana useissa urkurakennusprojekteissa (mm. Sibelius-Akatemia, Janakkala, Kotka, Tallinnan tuomiokirkko). Hän on Janakkalan barokkikesän taiteellinen johtaja ja Kotkan kansainvälisen urkukilpailun ja urkuviikon taiteellisen suunnittelutoimikunnan ja tuomariston jäsen. Hän on toiminut useiden kansainvälisten urkukilpailuiden tuomariston jäsenenä ja mestarikurssien opettajana. Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston johtaja Porthan oli vuosina 1997- 2001.