Concerts » Anna-Maria Lehtoaho (Helsinki, Finland)

Date
10.07.12
Day
Tuesday
Time
20:00

Born in Kuusamo, Anna-Maria Lehtoaho has studied organ at the Sibelius Academy Helsinki in Church Music Department. In 2008, she received her Master of Music. Since then, she has focused more on studying the organ at the Sibelius Academy as well as at the University of Music and Performing Arts in Vienna. In Finland she has been taught by Markku Mäkinen and in Vienna by Martin Haselböck. Beside that, she has also studied the harpsichord with Elina Mustonen and Gordon Murray. Anna-Maria Lehtoaho has attended masterclasses with Bine Katrine Bryndorf, Pieter van Dijk, Kari Jussila, Jürgen Essl, Francesco di Lernia, Olli Porthan, among others.

Lehtoaho has performed as a soloist and a chamber musician in Finland as well as abroad – Austria, Norway, Slovakia and Turkey. Last year, she was awarded a title “Young Artist Of The Year” in Turku Cathedral.

Concerts » Anna-Maria Lehtoaho (Helsinki)

Date
10.07.12
Day
Tuesday
Time
20:00

Kuusamolaissyntyinen Anna-Maria Lehtoaho on opiskellut urkujen soittoa Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolla, josta valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2008. Lehtoaho on jatkanut urkujensoiton opintojaan Sibelius-Akatemiassa Markku Mäkisen ja Wienin musiikkiyliopistossa Martin Haselböckin johdolla. Pääinstrumenttinsa ohella Lehtoaho opiskelee myös cembalonsoittoa Elina Mustosen ja Gordon Murrayn luokalla. Opintojaan Anna-Maria Lehtoaho on täydentänyt mestarikursseilla niin kotimaassa kuin ulkomailla, opettajina mm. Bine Katrine Bryndorf, Pieter van Dijk, Kari Jussila, Jürgen Essl, Francesco di Lernia ja Olli Porthan.

Lehtoaho on esiintynyt soolo- ja kamarimuusikkona kotimaan lisäksi Itävallassa, Norjassa, Slovakiassa ja Turkissa. Viime vuonna Lehtoaho valittiin Turun tuomiokirkon vuoden nuoreksi taiteilijaksi.