Concerts » Holger Gehring (Germany)

Date
17.07.12
Day
Tuesday
Time
20:00

Holger Gehring was born in Bielefeld where he also got his first musical education with Kantor Herbert Wulf and others. He studied Church Music at Musikhochschule in Lübeck (organ with Martin Haselböck, harpsichord with Hans-Jürgen Schnoor) and Stuttgart (organ and harpsichord with Jon Laukvik). Later he studied organ with Daniel Roth at Musikhochschule Frankfurt and afterwards concert class for organ with Ludger Lohmann at Musikhochschule Stuttgart. He also studied at Schola Cantorum in Basel with Jesper Christensen harpsichord, thorough bass and ensemble for ancient music. He took part in masterclasses with Marie-Claire Alain, Luigi Ferdinando Tagliavini, Andrea Marcon und Michael Radulescu. He is prize winner of several national and international organ competitions for organ literatur and improvisation.

After working as a church musician at Friedenskirche Ludwigsburg and as assistent of the church music director for Württemberg he was director of music of Stadtkirche Bad Hersfeld. He was also teaching at Kirchenmusikalische Fortbildungsstätte Schlüchtern and organ revisor of Evangelische Kirche von Kurhessen-Waldeck.

In 2004 he was appointed as Kreuzorganist at Kreuzkirche Dresden, in 2005 he also became organ revisor of Evangelisch-LutherischeLandeskirche Sachsen. He is teaching organ literature and improvisation at Hochschule für Musik und Theater „Felix Mendelssohn Bartholdy“ Leipzig und „Carl Maria von Weber“ Dresden, at Hochschule für Kirchenmusik Dresden and for Dresdner Kreuzchor. He is also artistic director of the organ recital series at the Silbermann-organ of Reinhardtsgrimma and giving masterclasses. Publications about organ playing and organ building, CD-broadcast- and TV-recordings can be found. He is working together with famous ensembles like Dresdner Philharmonie or the musicians of Sächsische Staatskapelle Dresden and accompagning the Kreuzchor during international concert tours. He is travelling as a soloist on the organ and on the harpsichord through several countries.

Concerts » Holger Gehring (Saksa)

Date
17.07.12
Day
Tuesday
Time
20:00

Holger Gehring on syntynyt Bielefeldissä ja aloittanut siellä myös musiikin opinnot opettajanaan mm. kanttori Herbert Wulf. Hän opiskeli kirkkomusiikkia Lyypekin musiikkikorkeakoulussa (urkujensoittoa Martin Hasselböckin ja cembaloa Hans-Jürgen Schnoorin opastuksella) ja Stuttgartissa  (urut ja cembalo, opettajana Jon Laukvik). Myöhemmin hän opiskeli urkujensoittoa Daniel Rothin oppilaana ja sitten urkujen konserttiluokalla Ludfger Lohmannin oppilaana Frankfurtin musiikkikorkeakoulussa. Hän opiskeli myös Baselin Schola Cantorumissa Jesper Christensenin oppilaana cembalon soittoa, bassoa ja vanhan musiikin ensemble-soittoa. Hän on osallistunut Marie-Claire Alainin, Luigi Ferdinando Tagliavinin, Andrea Marconin ja Michael Radulescun mestarikursseille. Hän on voittanut urkukirjallisuus- ja improvisaatiopalkintoja useissa kansallisissa ja kansainvälisissä urkukilpailuissa.

Gehring on työskennellyt Ludwigsburgin Friedenskirchen kirkkomuusikkona ja Württembergin apulaiskirkkomuusikkona, ja sen jälkeen Bad Hersfeldin Stadtkirchen musiikin johtajana. Hän on myös toiminut Schlüchterning kirkkomusiikin jatkokoulutuksen opettajana ja Kurhessen-Waldeckin evankelisen kirkon urkujen tarkastajana.Vuonna 2004 Gehring nimitettiin Dresdenin Kreuzkirchen urkuriksi, ja vuonna 2005 hänestä tuli myös Sachsenin ev. lut. maakirkon urkutarkastaja.  Hän opettaa urkukirjallisuutta ja improvisaatiota Leipzigin”Felix Mendelssohn Bartholdy” -musiikki- ja teatterikorkeakoulussa ja Dresdening ”Carl Maria von Weberissä”, Dresdenin Kirkkomusiikin kokrekaoulussa ja Dresdening Kreuzkirkon kuorossa. Hän toimii myös Reinhardtsgrimman Sibermann-urkujen urkukonserttisarjan taiteellisena johtajana ja pitää mestarikursseja.  Hän on julkaissut urkujen soittoa ja urkurakennusta käsitteleviä teoksia, cd-levyjä, radio- ja TV-äänitteitä. Hän tekee yhteistyötä kuuluisien yhtyeiden kanssa, mm Dresdening Filharmonikoitten eli Sächsische Staatskapellen ja Kreuz-kuoron kanssa ulkomaan konserttikiertueilla. Hän esiintyy useissa maissa urku- ja cembalosolistina.