Concerts » Ville Urponen

Date
14.08.12
Day
Tuesday
Time
20:00

VILLE URPONEN is one of the best known Finnish organists. He graduated from the soloist programme at Sibelius Academy with a diploma in both organ and piano. He studied organ with Professor Kari Jussila and piano first with Sävy Nordgren and then under Meri Louhos at Sibelius Academy. In the 1994-1995 academic year, Urponen took advanced organ studies at the Sweelinck Conservatorium under Professor Jacques van Oortmerssen. In addition, Urponen has taken several organ master classes. He received his Master of Music degree from the Sibelius Academy soloist department in 1996 and completed the Doctor of Music in the Academy’s Doctoral Programme in Arts in 2009.

Urponen has performed in a number of European countries as well as in Japan, South Korea and Russia. He has given performances at several major music festivals in Finland and abroad. Urponen has played as a soloist in a number of orchestras, and he is also a renowned accompanist who works regularly with prominent Finnish vocalists, instrumentalists and choirs. Urponen frequently performs on piano as both an accompanist and chamber musician in Finland and other countries.

In addition to his performances, Urponen has recorded a number of solo albums. The most recent one was released by Alba Records and features organ music from the Finnish Romantic period. In addition to solo recordings, he has contributed to several albums as an accompanist. Urponen regularly records for the Finnish Broadcasting Company (YLE), and he has performed on television and radio in several countries. Urponen performs actively contemporary music, having premiered over twenty new works and given Finnish premieres of a number of contemporary works.

In addition to his career as a performer, Urponen is a prolific researcher and writer. His book Intomielisen nuoruuden vääjäämätöntä voimaa.Suomalainen urkumusiikki toiseen maailmansotaan asti (“The Unrelenting Power of Exuberant Youth. Finnish Organ Music Until World War II”) was published in 2011. He has written articles for many different publications, been a guest on several talk programmes on YLE and edited a three-part series on Finnish organ music for radio.

Ville Urponen works as a part-time lecturer of organ music at Sibelius Academy. He is the artistic director of the Turku Organ Festival, and served from 2002-2009 as the chairman of Organum, the oldest organ music society in the Nordic countries.

Concerts » Ville Urponen

Date
14.08.12
Day
Tuesday
Time
20:00

VILLE URPONEN on tunnetuimpia suomalaisia urkutaiteilijoita. Hän on suorittanut Sibelius-Akatemian solistisella osastolla sekä urkujen- että pianonsoiton A-tutkinnon. Urkujensoittoa hän opiskeli professori Kari Jussilan ja pianonsoittoa Turun musiikkiopistossa Sävy Nordgrenin ja Sibelius-Akatemiassa Meri Louhoksen johdolla. Lukuvuonna 1994–95 Urponen täydensi urkujensoiton opintojaan Amsterdamin Sweelinck-konservatoriossa professori Jacques van Oortmerssenin johdolla. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian solistiselta osastolta vuonna 1996 ja musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian taiteelliselta tohtorinkoulutuslinjalta vuonna 2009.

Urponen on esiintynyt useissa Euroopan maissa sekä Japanissa, Etelä-Koreassa ja Venäjällä. Hän on soittanut useilla merkittävillä koti- ja ulkomaisilla musiikkifestivaaleilla. Urponen tekee säännöllisesti yhteistyötä johtavien suomalaisten laulajien, instrumentalistien ja kuorojen kanssa. Hän on myös esiintynyt eri orkestereiden solistina koti- ja ulkomailla.

Urposelta on ilmestynyt useita kiitettyjä soololevyjä ja hän esiintyy säestäjänä useilla levyillä. Hän tekee säännöllisesti nauhoituksia Suomen Yleisradiolle ja on esiintynyt eri maiden televisio- ja radiolähetyksissä. Viime vuosina Urponen on tutkinut ja soittanut paljon suomalaista urkumusiikkia. Hän on kantaesittänyt yli kaksikymmentä uutta teosta ja soittanut monia Suomen ensiesityksiä aikamme musiikista.
Kesällä 2012 Urponen soittaa Helsingissä koko Johann Sebastian Bachin urkutuotannon Helsingin Musiikkitalossa ja Kallion kirkossa vuoroviikoin järjestettävissä konserteissa.

Esittävän uransa ohella Urponen on ahkera tutkija ja kirjoittaja. Hänen kirjansa ”Intomielisen nuoruuden vääjäämätöntä voimaa. Suomalainen urkumusiikki toiseen maailmansotaan asti” julkaistiin vuonna 2011. Hän on kirjoittanut artikkeleita eri julkaisuihin ja vieraillut useissa Yleisradion puheohjelmissa sekä toimittanut kolmiosaisen ohjelmasarjan “Sinivalkoista urkumusiikkia”.

Ville Urponen toimii urkumusiikin sivutoimisena lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Hän on Turun Urkujuhlien taiteellinen johtaja ja hän oli pohjoismaiden vanhimman urkutaiteen seuran, Organum-seuran puheenjohtaja vuosina 2002–2008.

www.villeurponen.com