Concerts » Kristian Olesen (Denmark)

Date
21.08.12
Day
Tuesday
Time
20:00

Having completed his studies at the Royal Danish Academy of Music, Kristian Olesen was appointed Cathedral organist of the Cathedral of Helsingor at the age of 25. Since 1985, he has been Cathedral organist of the Cathedral of Roskilde. He took the initiative in starting a large-scale reparation of the famous organ of the church. Parts of the famous organ date from the 1500´s and 1600´s, and the repair work has roused attention widely beyond the Danish borders.

Kristian Olesen is leader of the rich music of the Cathedral. He does a great job with a children´s choir and an adult choir, and numerous concerts. Thanks to his profound knowledge of organ building, he has been appointed advisor in matters concerning organs at the Ministry of Ecclesiastical Affairs. He has been jury member at international organ competitions. He often gives recitals at organ festivals all over Europe, and has concertized in the USA and South America. He has recently returned from a tour in Japan.

Concerts » Kristian Olesen (Tanska)

Date
21.08.12
Day
Tuesday
Time
20:00

Päätettyään opintonsa Tanskan kuninkaallisessa musiikkikonservatoriossa Kristian Olesen nimitettiin 25-vuotiaana Helsingörin tuomiokirkon urkuriksi. Vuodesta 1985 lähtien hän on toiminut Roskilden tuomiokirkon urkurina. Hänen aloitteestaan aloitettiin Tuomiokirkon kuuluisten urkujen laajamittainen restaurointi. Roskilden tuomiokirkossa on jäljellä osia 1500-luvulta ja 1600-luvulta, ja urkujen restaurointi on herättänyt huomiota laajalti Tanskan ulkopuolellakin.

Kristian Olesen on Tuomiokirkon rikkaan musiikkielämän johtaja.  Siihen kuuluu mm. runsaasti työtä lapsikuoron ja aikuisten kuoron parissa sekä lukuisia konsertteja. Olesenin laajan urkurakentamiseen liittyvän tietämyksen takia hänet on palkattu Kirkkoasian ministeriön urkukysymysten konsulentiksi.  Hän on ollut kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristoissa, ja urkusolistina hän esiintyy usein eri puolilla Eurooppaa. Lisäksi hän on esiintynyt lukuisia kertoja USA:ssa ja Etelä-Amerikassa ja on vastikään palannut Japaniin suuntautuneelta konserttimatkalta.