Concerts » Tiina Ilonen

Date
04.06.13
Day
Tuesday
Time
20:00

Tiina Ilonen began studying piano at the Oulu Conservatoire in 1989 and went on to continue her studies in Turku in 1991. In 2001, she started organ studies within the line of church music at Turku Conservatory and graduated as a Church Musician in 2004. In the same year, she continued with pedagogical studies at the Turku Music Academy, and graduated with a degree in Music Pedagogy in 2010.  Since autumn 2007, she has studied at the Sibelius Academy in Helsinki, majoring in organ. In spring 2010, she completed the B level exam in organ with the highest possible honours, thereby graduating with a Bachelor’s degree in Music. Currently, as part of her Master’s degree studies, Ilonen is preparing for an organ diploma at the Sibelius Academy under the guidance of Ville Urponen. Over the years, Ilonen has participated in several master classes with, among others, Kari Jussila, Olli Porthan, Jacques van Oortmerssen, Ralph Gustafsson, and Wolfgang Rübsam as instructors.

Tiina Ilonen has given concerts both in Finland and abroad, and often accompanies renowned Finnish singers and choirs. In 2006, she was named as the Young Artist of the Turku Organ Festival and in 2008 she performed in concert series at the Turku Organ Festival which presented all Olivier Messiaen´s organ works. In 2010 she performed at the Lahti Organ Festival and in summer 2011 at the Helsinki Organ Summer Festival. In Spring 2011 Ilonen was chosen as an only organ student to perform in Sibelius Academy´s Church Musician Departments 60th Anniversary concerts. She has contributed to two CD records, and has also performed in television and radio broadcasts on several occasions.  Since 2007, Ilonen has served as the secretary on the Board of the Turku Organ Festival. In spring 2010, she was appointed as the cantor-organist of the Evangelical-Lutheran Parish of Rusko near Turku.

Concerts » Tiina Ilonen

Date
04.06.13
Day
Tuesday
Time
20:00

Tiina Ilonen aloitti pianonsoiton opinnot Oulun konservatoriossa vuonna 1989 jatkaen niitä Turussa vuonna 1991. Urkujensoiton Ilonen aloitti Turun konservatoriossa vuonna 2001 ja valmistui kirkkomuusikoksi vuonna 2004. Pedagogiset jatko-opinnot hän aloitti syksyllä 2004 Turun Musiikkiakatemiassa valmistuen musiikkipedagogiksi vuonna 2010. Syksyllä 2007 Ilonen aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa pääaineenaan urkujensoitto. Urkujensoiton lisäksi Ilonen on opiskellut pianonsoittoa Jarmo Eerikäisen johdolla, cembalonsoittoa Anssi Mattilan johdolla ja laulua Annika Ollinkarin johdolla. Kuoronjohdon opettajina Ilosella on ollut Kari Turunen, Seppo Murto ja Timo Lehtovaara. Syksyllä 2012 Ilonen suoritti urkujensoiton A-tutkinnon (urkudiplomi) ja valmistui musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin. Ilonen on täydentänyt urkujensoitonopintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Kari Jussila, Markku Hietaharju, Olli Porthan, Jacques van Oortmerssen, Ralph Gustafsson ja Wolfgang Rübsam.

Ilonen on konsertoinut Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa sekä Venäjällä ja on esiintynyt useiden tunnettujen laulajien ja kuorojen kanssa. Ilonen on edustanut Suomea kansainvälisissä urkukilpailuissa Moskovassa ja Italiassa. Vuonna 2006 Ilonen valittiin Turun Urkujuhlien Nuoreksi taiteilijaksi. Ilonen esiintyy pianistina kolmella CD-levyllä ja on esiintynyt useampaan otteeseen televisiossa ja radiossa. Syksyllä 2012 Ilonen perusti Musiikkikoulun Lietoon, joka on jo lyhyessä ajassa saavuttanut suuren suosion. Keväällä 2013 Ilonen levytti yhdessä Resonus kuoron kanssa. Keväällä 2013 Ilonen valittiin Piikkiön seurakunnan kanttorin virkaan.

Ilosen taiteellista uraa ovat tukeneet Kordelinin säätiö, Varsinais-Suomen kulttuurirahasto, Varsinais-Suomen taidetoimikunta ja Pyhän Henrikin säätiö.