Concerts » Jan Lehtola (Lahti, Finland)

Date
06.08.13
Day
Tuesday
Time
20:00

Doctor of Music and international organ virtuoso Jan Lehtola is one of his generation’s most succesfull and progressive organists in Finland. He has appeared with the Finnish Radio Symphony Orchestra, the Tapiola Sinfonietta, the Lahti Symphony, the Tampere Philharmonic, the St. Michel Strings and the Ostrobothnian Chamber Orchestra and at many international festivals, such as the Lahti Organ Festival, the Kuhmo Chamber Music Festival, Time of Music Viitasaari, the Tampere Biennale, Musica Nova Helsinki and the Turku, Mikkeli, Mänttä, Hauho Music Festivals and Annual Festival of New Organ Music in London. He has worked with maestros Juha Kangas, Sakari Oramo, Muhai Tang and Osmo Vänskä among others. Dr. Lehtola has also given recitals in the leading European cathedrals and churches such as la Trinité in Paris, St. Paul’s Cathedral and Westminster Abbey in London.

Collaborating regularly with composers, Jan Lehtola has given more than 100 first and premiere performances and has had works written for him by Harri Ahmas, Kalevi Aho, Naji Hakim, Paavo Heininen, Carita Holmström, Juha T. Koskinen, Olli Kortekangas, Jouko and Jyrki Linjama, Jukka Linkola, Paola Livorsi, Pehr Henrik Nordgren, Martin Stacey and Riikka Talvitie. In 2003 he organised the first International Naji Hakim Festival in Helsinki. Lehtola is the Artistic Director of the Organo Novo Festival in Helsinki and the Chairman of the Finnish Organum Society.

Lehtola has recorded for the Finnish Broadcasting Company (YLE) and can be heard on over twenty other discs (on Alba, Ondine, Jubal, IFO and Fuga labels) including works by Johann Sebastian Bach, Naji Hakim, Paavo Heininen, Jouko Linjama, Oskar Merikanto, Einojuhani Rautavaara, Camille Saint-Saëns and Charles-Marie Widor.

Dr. Jan Lehtola studied the organ in Helsinki (prof. Olli Porthan and Kari Jussila), Amsterdam (prof. Jacques van Oortrmerssen and Jean Boyer), Stuttgart (prof. Ludger Lohmann), Lyon (prof. Louis Robilliard) and Paris (prof. Naji Hakim), graduated from the Church Music Department of the Sibelius Academy and gained his diploma with distinction in 1998. He gave his debut Sibelius Academy recital in the Kallio Church, Helsinki in 2000 and received a Doctorate in music in 2005 for a dissertation on Oskar Merikanto as the transmitter of European influences to Finland. Jan Lehtola is a Lecturer in Organ Music in the Sibelius Academy. He is also active as a lecturer and a teacher of masterclasses.

More information: www.janlehtola.com

Concerts » Jan Lehtola (Lahti)

Date
06.08.13
Day
Tuesday
Time
20:00

Musiikin tohtori Jan Lehtola on opiskellut urkujensoittoa Helsingissä, Amsterdamissa, Stuttgartissa, Lyonissa ja Pariisissa. Hän valmistui Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta musiikin maisteriksi ja suoritti urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin 1998. Lehtola antoi Sibelius-Akatemian ensikonsertin Kallion kirkossa 2000. Musiikin tohtorin tutkinnon hän suoritti 2005, ja sen aihe oli ”Oskar Merikanto eurooppalaisten vaikutteiden välittäjänä Suomessa”. Lehtola työskentelee urkumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla.

Jan Lehtola on esiintynyt Radion sinfoniaorkesterin, Lahden, Tampereen ja Mikkelin kaupunginorkestereiden, Tapiola Sinfonietan sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina. Hän on vieraillut Lahden kansainvälisellä urkuviikolla, Kuhmon kamarimusiikissa, Viitasaaren Musiikin Ajassa, Tampere Biennalessa, Musica Novassa sekä Mikkelin, Mäntän ja Hauhon musiikkijuhlilla.

Säännöllisesti yhteistyötä säveltäjien kanssa tekevä Lehtola on kantaesittänyt yli 80 teosta. Harri Ahmas, Kalevi Aho, Atso Almila, Thierry Escaich, Naji Hakim, Paavo Heininen, Carita Holmström, Juha T. Koskinen, Olli Kortekangas, Jouko ja Jyrki Linjama, Jukka Linkola, Paola Livorsi, Pehr Henrik Nordgren, Martin Stacey sekä Riikka Talvitie ovat säveltäneet hänelle teoksia. Lehtola järjesti ensimmäisen kansainvälisen Naji Hakim -festivaalin Helsingissä 2003. Vuodesta 2007 hän on toiminut Organo Novo -festivaalin taiteellisena johtajana Helsingissä. Hän on myös Organum-seuran puheenjohtaja. Lehtola on tehnyt nauhoituksia Yleisradiolle ja häneltä on ilmestynyt yli kolmekymmentä äänitettä. www.janlehtola.com