Concerts » Simon Johnson

Date
11.08.15
Day
Tuesday
Time
20:00

Simon Johnson is the Organist and Assistant Director of Music at St Paul’s Cathedral, leading the wide-ranging organ-programme, accompanying the world-famous choir and directing the Cathedral Consort.

He has been involved in all the national occasions that have taken place at St Paul’s since his appointment in 2008, including the funeral service of Baroness Thatcher and the Diamond Jubilee of Her Majesty the Queen. He can be heard as both soloist and accompanist at St Paul’s on several recordings for the Hyperion label and has recently recorded Holst’s The Planets for Priory. His yearly extravaganzas for the Lord Mayor’s Show in London has seen collaborations with Jo Brand and Alistair McGowan (Peter and the Wolf), and Brian Blessed (Animal Parade).

Outside of St Paul’s, Simon enjoys a diverse and busy freelance schedule. Recitals have taken him all over Europe and the USA, as well as to many of the premier venues in the UK. He has worked as soloist, accompanist and continuo player with the London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, London Mozart Players, City of London Sinfonia, The Sixteen and The Cardinall’s Musick. Simon performed the extended organ part in the Oscar, BAFTA and Grammy award-winning musical soundtrack for The Grand Budapest Hotel.

As a director he became well-known through his work with the St Albans Abbey Girls’ Choir, leading them in several highly-acclaimed recordings and tours. Recently he has conducted Bach’s St John Passion, Duruflé’s Requiem and Bruckner’s Mass in E minor as part of the cathedral’s ongoing partnerships with orchestras in London.

He has taken part in the premières of works by many of the world’s leading composers and his own commissioned Gloria for choir, brass and organ will be published by OUP in the summer.

Concerts » Simon Johnson

Date
11.08.15
Day
Tuesday
Time
20:00

Simon Johnson on Lontoon St. Paulin katedraalin urkuri ja apulaismusiikinjohtaja. Hän esiintyy säännöllisesti laajan urkuohjelmiston kanssa, säestää ja johtaa sekä katedraalin maailmankuulua kuoroa että sen kamariorkesteria, Cathedral Consortia.
Nimityksensä jälkeen, vuodesta 2008, Johnson on osallistunut jokaiseen katedraalissa järjestettyyn kansalliseen merkkitapahtumaan, mukaan lukien paronitar Thatcherin hautajaiset sekä kuningatar Elizabethi 60-vuotisjuhlallisuudet. Hän on tehnyt lukuisia levytyksiä sekä solistina, että säestäjänä St. Paulin katedraalin muusikoiden kanssa Hyperion – levymerkille. Hiljattain hän on levyttänyt Holstin Planeetat (Priory).

St. Paulin urkurin työn lisäksi Johnson on monipuolisesti työllistetty freelance – muusikko. Hän on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa, USA:ssa sekä kaikilla Britannian merkittävimmillä areenoilla. Hän on soittanut solistina sekä toiminut säestäjänä tai orkesterin jäsenenä muun muassa seuraavissa orkestereissa: Lontoon Sinfoniaorkesteri, Kuninkaallisen filharmoninen orkesteri, Lontoon Mozart – orkesteri, Lontoon kaupunginorkesteri, The Sixteen sekä The Cardinall’s Musick. Lisäksi hän soitti urkuosuudet Oscar-, BAFTA- ja Grammypalkinnoilla palkitun elokuvan The Grand Budapest Hotel ääniraidalla.

Kapellimestarina Johnson on kunnostautunut erityisesti työssään St. Albanin luostarin tyttökuoron kanssa, tehden lukuisia palkittuja levytyksiä ja kiertueita. Hän on johtanut J.S. Bachin Johannespassion, Duruflén Requiemin ja Brucknerin E-molli Messun osana St. Paulin katedraalin yhteistyötä Lontoolaisten orkestereiden kanssa.

Hän on kantaesittänyt lukuisia maailman merkittävimpien säveltäjien teoksia ja hänen säveltämänsä tilausteos Gloria kuorolle, vaskisoittimille ja uruille julkaistaan tulevana kesänä 2015. (Oxford University Press)