Concerts » James D. Hicks (USA)

Date
21.06.16
Day
Tuesday
Time
20:00

James D. Hicks is a native of Fredericksburg, Virginia, USA and holds degrees in music from the Peabody Institute of Music, Yale University and the University of Cincinnati.  Other studies include instruction at the Royal School of Church Music in England.   He is an Associate of the American Guild of Organists.  Hicks had held liturgical positions throughout the eastern United States and recently retired from a twenty-six year tenure at The Presbyterian Church in Morristown, New Jersey, the community in which he still resides.

Hicks has appeared as an organ recitalist throughout the United States, Australia and Europe.  He most recently performed for Swedish National Radio in March 2012, a broadcast that included world premieres of several modern works from that country.  He has recorded two cds of organ music on the American Pro Organo label.  The first, 2003’s “American Classic”, highlights the rebuilt Austin organ at The Presbyterian Church in Morristown, New Jersey, and contains many recorded premieres of twentieth and twenty-first century American works, including two original compositions.

Hicks traveled to Sweden in 2010 to record a double cd of Nordic works at the historic Setterquist organ at Linköping Cathedral.  This collection includes many unusual works from Nordic lands and a commissioned composition, “Variations”, by then Swedish cathedral organist Fredrik Sixten.  Hicks is currently working in three separate cds of Nordic music to be recorded at the following Swedish venues in August 2013:  St. Johannes’ Church, Malmö, Skara Cathedral and Västerås Cathedral.  These discs will include four commissioned works and the first modern recorded performances of many unpublished, hitherto unknown, compositions from the romantic and modern periods.

Concerts » James D. Hicks (USA)

Date
21.06.16
Day
Tuesday
Time
20:00

James D. Hicks syntyi Fredericksburgissa Yhdysvalloissa. Hän on suorittanut musiikkiopintoja Peabodyn musiikki-instituutissa, Yalen yliopistossa ja Cincinnatin yliopistossa. Lisäksi hän on opiskellut Englannissa Kuninkaallisessa kirkkomusiikkiopistossa. Hän on American Guild of Organists -järjestön jäsen. Hicks on työskennellyt useissa kirkoissa itäisessä Yhdysvalloissa.

Hicks on konsertoinut Yhdysvaltojen lisäksi Australiassa ja Euroopassa. Hän on esiintynyt Ruotsin radiossa ja esittänyt useita maailman ensiesityksiä uusista urkuteoksista. Hicks on levyttänyt yhdysvaltalaiselle Pro Organo -levymerkille mm. amerikkalaista ja pohjoismaista urkumusiikkia. Jälkimmäinen kaksois-CD on levytetty Ruotsissa Linköpingin katedraalin Setterquist-uruilla ja se sisältää monia harvinaisia teoksia, sekä ensilevytyksiä uudesta urkumusiikista. Tällä hetkellä Hicks työskentelee kolmen uuden CD:n parissa, jotka hän nauhoittaa tänä kesänä Ruotsissa. Levyillä tulee olemaan neljä uutta, hänen tilaamansa teosta ja useita tuntemattomia vain käsikirjoitusmuodossa olevia romanttisen ja uuden ajan teoksia.