Concerts » Gottfried Thore Drywa (Germany)

Date
26.07.16
Day
Tuesday
Time
20:00

The organist, pianist, composer and musicologist, Gottfried Thore Drywa, was born in a family of musicians. After completing a master in German studies and musicology, he studied composition in Zurich with Isabel Mundry and followed master classes with Helmut Lachenmann and Klaus Huber. At the Rotterdam classic academy he studied organ and improvisation, concluded his concert exam towards the French romantic and modern organ repertoire with Ben van Oosten, piano with Lazlo Hortêy. Further studies followed in Paris with Marie-Claire Alain, participating successfully at international competitions, attended master classes with u.a. Daniel Roth, Jean Guillou and Olivier Latry.

Gottfried Thore Drywa published different books focusing on scientific questions of language and music, Johann Sebastian Bach and history of literature and music. As a composer he concentrates on music theatre and opera. As an interpret he plays a large repertoire, that includes pieces of any style from the Renaissance to the Modern time.

Since 1998 he is performing regularly organ concerts in u.a. Canada, France, Germany, Lettland, Netherlands, Polen, Switzerland and USA. He has been invited to International Organ-Festivals performing inter alia the complete organ works of César Franck, Maurice Duruflé and Jehan Alain. Furthermore he is performing a large number of improvisation concerts with renowned soloists (bassoonist, clarinettist and singers). He is completing his musical activities towards numerous transcriptions of orchestra pieces like especially the symphonies and symphonic poems of Jean Sibelius.

Concerts » Gottfried Thore Drywa (Saksa)

Date
26.07.16
Day
Tuesday
Time
20:00

Urkuri, pianisti, säveltäjä ja musiikkitieteilijä Gottfried Thore Drywa syntyi musiikkiperheeseen. Opiskeltuaan saksan kieltä ja musiikkitiedettä hän opiskeli sävellystä Zürichissä Isabel Mundryn johdolla ja täydensi opintojaan Helmut Lachenmannin ja Klaus Huberin johdolla. Rotterdamissa hän opiskeli urkujensoittoa ja urkuimprovisaatiota Ben van Oostenin johdolla ja pianoa Lazlo Horteyn johdolla. Hän on myös opiskellut Pariisissa Marie-Claire Alainin johdolla, osallistunut useille mestarikursseille – opettajina mm. Daniel Roth, Jean Guillou ja Olivier Latry – ja menestynyt kansainvälisissä urkukilpailuissa.

Gottfried Thore Drywa on julkaissut useita kirjoja, jotka käsittelevät tieteellisesti kieltä ja musiikkia, Johann Sebastian Bachin musiikkia sekä kirjallisuuden ja musiikin historiaa. Säveltäjänä hän on keskittynyt oopperaan ja musiikkiteatteriin. Esittäjänä hän on laaja-alainen ja hänen ohjelmistonsa sisältää musiikkia renessanssista nykyaikaan.

Vuodesta 1998 lähtien hän on esiintynyt säännöllisesti mm. Kanadassa, Ranskassa, Saksassa, Liettuassa, Alankomaissa. Puolassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Hän on esiintynyt kansainvälisillä urkufestivaaleilla esittäen mm. kaikki César Franckin, Maurice Duruflén ja Jehan Alainin urkuteokset. Lisäksi hän on tunnettu improvisoija ja hän esiintyy usein tunnettujen instrumentalistien ja laulajien kanssa. Hän on tehnyt lukuisia sovituksia orkesteriteoksista ja erityisesti Drywa on keskittynyt Jean Sibeliuksen sinfonioihin ja sinfonisiin runoihin.