Concerts » Juhani Romppanen, Pori

Date
04.07.17
Day
Tuesday
Time
20:00

Master of Music Juhani Romppanen (born in 1963) studied church music and organ at the Sibelius Academy in Helsinki in 1982-1989. In spring 1989 he passed the A examination on the organ under the guidance of Enzio Forsblom and Lasse Erkkilä.

In autumn 1993 Juhani Romppanen gave his first concert in the Cathedral of Helsinki. Juhani Romppanen was elected ”The Young Artist 1995” in the Lahti International Organ Festival.

Juhani Romppanen has given concerts in several places in Finland, Germany, France, Italia, Hungary,  Poland, Sweden and Estonia. In addition, he has made several recordings for the Finnish Broadcasting Company, and his first solo recording called ”Marcia” on the organ of Central Pori Church was published in summer 2002. Second recording “In Paradisum” was published in 2008 and third “Louis Vierne: Organ Works” in 2011.

Juhani Romppanen received the “Luomuna”-award from Arts Council of Satakunta in the year 2009. In the same year the Archbishopric Chapter of Turku gave him the honorary title director musices.

From 1990 Romppanen has worked as the organist of Central Pori Church. He worked as the secretary of the Central Pori Church Organ Committee in 2003-2007.  Juhani Romppanen has been the artistic director of the Pori Organ Festival since 2005.

Concerts » Juhani Romppanen, Pori

Date
04.07.17
Day
Tuesday
Time
20:00

Juhani Romppanen (s.1963)  opiskeli urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa vuosina 1982-1989  opettajinaan  Enzio Forsblom  ja  Lasse Erkkilä. Romppanen suoritti  urkujensoiton ylimmän tutkinnon (A-tutkinto) vuonna 1989 ja valmistui samana vuonna musiikin maisteriksi.  Vuonna 1993 hän soitti ensikonserttinsa  Helsingin tuomiokirkossa.  Juhani Romppanen valittiin Lahden Kansainvälisen Urkuviikon nuoreksi taiteilijaksi vuonna 1995. Romppanen on konsertoinut kotimaan lisäksi Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Unkarissa, Puolassa, Ruotsissa ja Eestissä.

Juhani Romppasen ensimmäinen soololevy  ”Marcia” julkaistiin Fuga-levymerkillä vuonna 2002. Toinen soololevy ”In Paradisum” valmistui vuonna 2008 ja kolmas,  ”Louis Vierne: Organ Works” vuonna 2011. Hän on tehnyt myös nauhoituksia  Suomen Yleisradiolle.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli antoi Juhani Romppaselle director musices -arvonimen vuonna 2009. Samana vuonna hän sai Satakunnan Taidetoimikunnan myöntämän Luomuna-palkinnon. Vuonna 2013 Pori Tutuksi ry. myönsi Juhani Romppaselle tunnustuspalkinnon toiminnasta  Porin kaupungin hyväksi.

Romppanen on toiminut vuodesta 1990 lähtien Keski-Porin kirkon urkurina. Keski-Porin kirkon urkutoimikunnan sihteerinä hän toimi vuosina 2003-2007. Vuodesta 2005 lähtien Juhani Romppanen on toiminut  Pori Organ -festivaalin taiteellisena johtajana.