Concerts » Susanne & Veli Kujala, Helsinki

Date
18.07.17
Day
Tuesday
Time
20:00

Susanne Kujala (b. 1976 in Berlin) began her professional music studies in ”Hochschule für Musik Hanns Eisler” in Berlin. Her main subjects were concert accordion and correpetition. After moving to Finland in 1998 she studied concert accordion and organ performance at the Sibelius-Academy in the department of performing arts. She gained her Master of Music exam in 2006 after absolving her final recitals with highest honors in both instruments. Her debut concert took place in 2007 in the Finlandia-Hall and her debut CD ”Organ Triptychon” including works by Reger, Liszt and V. Kujala was released in 2008. In spring 2009 she studied organ performance in Paris with Marie-Louise Langlais and Eric Lebrun as a stipendiat of Cité Internationale des Arts.

Susanne Kujala gained her artistic Doctor of Music -degree in the Sibelius-Academy focusing on the theme “Organ – an instrument for contemporary music”. Kujala worked as an assistant of the church music department 2008-2011. She teaches organ performance at the Sibelius Academy since 2009. She chaired the Finnish Organum Society from 2014 to 2016. Since 2016 she is the Dean of the Finland Chapter of American Guild of Organists.

Susanne Kujala has premiered works for organ and accordion by composers such as Kalevi Aho, Antti Auvinen, Friedrich Goldmann, Sampo Haapamäki, Maija Hynninen, Veli Kujala, Minna Leinonen, Paola Livorsi, Juhani Nuorvala, Vesa Valkama, Olli Virtaperko ja Helmut Zapf. She has premiered the Double concerto for accordion, quarter-tone accordion and chamber orchestra by Joachim Schneider with Veli Kujala and the Lapland Chamber Orchestra conducted by John Storgårds in February 2011. BIS released 2012 the Chamber works CD by Kalevi Aho, which consists among others of the well noticed performance of the composers great Sonata for two accordions played by both Kujalas. Kujala premiered also the concerto CybOrgan for organ, live-electronics and strings by her husband Veli Kujala in a concert, which combined art and science. The concerto is recorded on CD ”Hyperorganism”, which was released in 2016 and has gotten highly positive reviews. Susanne Kujala got interested in microtonal organ music in 2013 and has performed twice on the microtonal Fokker organ with 31 tone system at the Muziekgebouw in Amsterdam premiering five compositions.

Veli Kujala (b. 1976) has gained a solid reputation of an outstanding interpreter of contemporary music on the accordion. In 2010 he completed his Doctor of Music –degree with distinction from the Sibelius-Academy. He is a prizewinner of many international competitions for soloists and for composition in the field of classical music. From the beginning of his career he has also been very active in the field of jazz and improvised music, with an open mind upon all genders of popular music, from progressive rock to tango, ethnic music to French chanson. Pipoka, Gourmet sextet and Kalle Kalima K-18 count among the most relevant bands he is involved in.

Kujala has performed as a soloist with ensembles including Avanti! Chamber Orchestra, Gävle Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic Orchestra, Insomnio, Lahti Symphony Orchestra, the Ostrobothnian Chamber Orchestra, the Tapiola Sinfonietta with conductors such as Stefan Asbury, Hannu Koivula, Hannu Lintu, Susanna Mälkki, Ari Rasilainen, Dmitri Slobodeniouk and John Storgårds. He has co-operated with a number of contemporary composers and has premiered accordion concertos by Pekka Pohjola, Markus Fagerudd and Olli Virtaperko. Moreover he has premiered concertos by Sampo Haapamäki, Joachim Schneider and Jukka Tiensuu for the quarter-tone accordion; a new instrument, which he developed together with Haapamäki.

Veli Kujala has performed in whole Europe, in major festivals and venues. He has also toured in the USA. His discography includes over 10 albums for different labels, the most recent being his composer portrait CD ”Hyperorganism” released in 2016 by Alba Records. Since 2005 Veli Kujala has been teacher of concert accordion and improvisation at the Sibelius-Academy.

Concerts » Susanne & Veli Kujala, Helsinki

Date
18.07.17
Day
Tuesday
Time
20:00

Susanne Kujala (s. 1976 Berliinissä) aloitti harmonikansoiton 7-vuotiaana, pianonsoiton 10-vuotiaana ja urkujensoiton 14-vuotiaana. Hänen opintonsa jatkoivat Berliinin ”Hochschule für Musik Hanns Eislerissa” pääaineinaan harmonikka ja korrepetitio. Muutettuaan Suomeen vuonna 1998 hän opiskeli harmonikansoittoa sekä urkujensoittoa Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa. Kujala valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2006 suoritettuaan molempien aineiden A-tutkinnot erinomaisin arvosanoin. Syksyllä 2013 hän valmistui musiikin tohtoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta aiheenaan ”Urut – uuden musiikin instrumenttina”. Vuosina 2014–2016 hän toimi Suomen perinteikkään Organum-seuran puheenjohtajana.

Susanne Kujala soitti ensikonserttinsa vuonna 2007 Finlandia-talon uruilla ja julkaisi seuraavana vuonna debyyttilevynsä ”Organ Triptychon”, joka sisältää Regerin, Lisztin ja V. Kujalan urkuteoksia. Hänet valittiin vuonna 2006 Turun tuomiokirkon ja vuonna 2007 Turun urkujuhlien ”Vuoden nuoreksi urkutaiteilijaksi”. Hän opettaa urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2009 lähtien.

Yhteistyö säveltäjien kanssa kuuluu Susanne Kujalan tärkeimpiin taiteellisiin tavoiteisiin. Hän on kantaesittänyt teoksia mm. säveltäjiltä Kalevi Aho, Antti Auvinen, Friedrich Goldmann, Sampo Haapamäki, Maija Hynninen, Sami Klemola, Minna Leinonen, Juhani Nuorvala ja Olli Virtaperko. Hän on myös kantaesittänyt Joachim F. W. Schneiderin kaksoiskonserton harmonikalle ja 1/4-sävelaskelharmonikalle yhdessä Veli Kujalan, Lapin kamariorkesterin ja John Storgårdsin kanssa. Tähtitiedettä ja urkutaidetta yhdistävässä konsertissa Kujala kantaesitti vuonna 2012 yhdessä Jousia Ensemblen kanssa Veli Kujalan konserton CybOrgan uruille, infrapunakameraohjatulle eloelektroniikalle ja jousille. Lisäksi hän on kantaesittänyt viisi teosta Amsterdamin Muziekgebouw’n mikrotonaalisilla Fokker-uruilla, joilla on 31-säveljärjestelmän mukainen viritys.

Hän on levyttänyt Kalevi Ahon sonaatin kahdelle harmonikalle BIS Recordsille. CybOrgan -konserton hän levytti TampereRaw:n ja Uusinta Ensemblen solistina Alban julkaisemalle CD:lle ”Hyperorganism”, joka oli ehdolla Yleisradion vuoden levyksi ja klassisen musiikin Emma-palkinnonsaajaksi.

Veli Kujala (s. 1976) opiskeli harmonikansoittoa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa vuosina 1996–2010. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2004 ja musiikin tohtoriksi vuonna 2010 erityismaininnalla ”kiitoksella hyväksytty” aiheenaan uusi suomalainen harmonikkamusiikki. Hänet on palkittu useasti kansainvälisissä kilpailuissa sekä säveltäjänä että harmonikansoittajana.

Veli Kujala on esiintynyt mm. Avanti!:n, Gävle Symfoniorkesterin, Helsingin Kaupunginorkesterin, Insomnion, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Kymi Sinfoniettan, Lapin kamariorkesterin, Oulun kaupunginorkesterin, Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfoniettan, Västerås Sinfoniettan ja Zagros Ensemblen solistina. Hän on kantaesittänyt kahdeksan konserttoa säveltäjiltä Markus Fagerudd, Sampo Haapamäki, Pekka Pohjola, Joachim F. W Schneider, Jukka Tiensuu ja Olli Virtaperko. Soolo- ja kamarimusiikkiteoksia hän on kantaesittänyt mm. säveltäjiltä Kalevi Aho, Kyle Gann,  Paola Livorsi, Pasi Lyytikäinen, Einojuhani Rautavaara, Osmo Tapio Räihälä, Vesa Valkama, Olli Virtaperko, Matthew Whittall ja Helmut Zapf.

Hän toimii aktiivisesti myös jazzin ja improvisoidun musiikin parissa, yhtyeistä mainittakoon brasilialaisvaikutteinen Pipoka, eklektinen Gourmet sekä modernin improvisaation ja jazzin välillä tasapainoileva Kalle Kalima K-18. Kaikki edellämainitut kokoonpanot ovat levyttäneet useita albumeja. Lisäksi hän on tehnyt useita ”Vapaat äänet” -yhteistyöprojekteja ranskalaisten jazzmuusikoiden kanssa.

Paljon huomiota herättänyt Veli Kujalan sävellyksistä koostuva CD ”Hyperorganism” ilmestyi vuonna 2016 Albalta. Hän on konsertoinut useimmissa Euroopan maissa ja USAssa. Vuodesta 2005 lähtien hän on opettanut harmonikansoittoa ja improvisaatiota Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän pitää säännöllisesti mestarikursseja Euroopan musiikkiyliopistoissa. Vuodesta 2016 hän toimii Oulun Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin taiteellisena johtajana.