Concerts » Niels Burgmann, Helsinki

Date
09.07.19
Day
Tuesday
Time
20:00

Niels Burgmann, organist in the Swedish speaking Matteus församling in Helsinki, has been studying church music and organ at the Piteå School of Music and at Sibelius Academy in Helsinki. His teachers include Mattias Wager, professor Hans-Ola Ericsson and Markku Hietaharju. He achieved his diploma in 2002. His studies in the Sibelius Academy also included composition, and his works have received several prizes in national as well as international competitions.

As an organist, Burgmann has been performing often in Finland and Sweden, but he has also given concerts in the Baltic countries, Norway, England and Austria. His interest towards the tonal details is apparent especially in his interpretations of the late Romantic era as well as contemporary music.

Burgmann also works as the conductor of the Västnyländska kammarkören and Guf-kören choirs. He is often asked to perform as a chamber musician in different projects and he regularly gives concerts with the oboist Keijo Silventoinen and flutist Erica Nygård.

Concerts » Niels Burgmann, Helsinki

Date
09.07.19
Day
Tuesday
Time
20:00

Niels Burgmann, kirkkomuusikko Matteuksen ruotsinkielisessä seurakunnassa Helsingissä, on opiskellut kirkkomusiikkia ja urkujensoittoa Piteån musiikkikorkeakoulussa sekä Sibelius-Akatemiassa Helsingissä Mattias Wagerin, prof. Hans-Ola Ericssonin ja Markku Hietaharjun johdolla. Hän suoritti diplominsa 2002. Sibelius-Akatemiassa Burgmann opiskeli myös sävellystä, ja hänen teoksensa ovat usein saaneet palkintoja sekä kansallisissa että kansainvälisissä kilpailuissa.

Urkurina Burgmann konsertoi usein Suomessa ja Ruotsissa ja hän on myös esiintynyt Baltian maissa, Norjassa, Englannissa ja Itävallassa. Hänen mielenkiintonsa sointia ja sointiväriä kohti on kuultavissa varsinkin hänen myöhäisromantiikan ja modernin musiikin tulkinnoissaan. Burgmann toimii myös Västnyländska kammarkörenin ja helsinkiläinen Guf-körenin kuoronjohtajana. Häntä pyydetään usein kamarimuusikoksi projekteihin, ja hän konsertoi säännöllisesti oboisti Keijo Silventoisen sekä huilisti Erica Nygårdin kanssa.