Concerts » Kalle Toivio, USA

Date
23.07.19
Day
Tuesday
Time
20:00

Dr. Kalle Toivio is an Finnish-American virtuoso concert organist pianist living in New York City. He is the winner of the First Prize at the prestigious American Guild of Organists National Competition in Organ Improvisation held in conjunction with the 2018 AGO National Convention in Kansas City, Missouri.

Dr. Toivio has played organ recitals and performed at the Church of Saint Ignatius Loyola, Riverside Church, St. Mary the Virgin and at the Kennedy Center Millennium Stage in Washington D.C. In honor of the Jean Sibelius 150th Anniversary Celebration, Kalle Toivio gave a recital featuring organ music and song cycles of Jean Sibelius together with soprano Sharon Harms at the Cathedral of St. John the Divine. This recital was featured in the ‘Great Music in Great Space’s Great Organ Recital Series.’ In April of 2016 Kalle Toivio gave a recital at the Central Lutheran Church of Minneapolis, where he improvised an entire organ symphony in four movements, a feat Dr. Toivio repeated at the 2017 Mänttä Music Festival.

Kalle Toivio has toured in Europe, Japan and the United States. He has performed in Television and Radio in Finland, England, Belgium and Austria. In the United States Kalle Toivio has played recitals at the Myra Hess Memorial Concert Series in Chicago and at the Carnegie Hall. Before moving to the United States, Kalle Toivio performed at numerous Mänttä Music Festivals since their founding in 1999.

Kalle Toivio is the Organist and Director of Music at the Church of Notre Dame in New York City. Before his tenure at the Church of Notre Dame, Dr. Toivio served for five years as the organist of Christ Church Bay Ridge (Episcopal) and served concurrently as the Cantor-Organist of the New York Finnish Lutheran Congregation. Kalle Toivio founded and was the leader of the Christ Church Schola Cantorum. Dr. Toivio is in the organ faculty of Manhattan School of Music Precollege as well as on the Piano Faculty of the Stamford Music Arts Academy.

Besides being a versatile career as a soloist and a chamber musician, Dr. Toivio is a producer of cultural events and concerts. As the Music Chairman of the Finlandia Foundation New York Chapter, Kalle Toivio arranged and produced the New York Debut Recitals of accordianist Veli Kujala and composer Sampo Haapamäki. Together with Mr. Leland Hoch, Kalle Toivio produced the first full performance of Rautavaara’s ‘Vigilia’ in the United States, conducted by Kent Tritle at the Cathedral of St. John the Divine in November of 2016. Dr. Toivio is the founder and Sub-Dean of the Finland Chapter of the American Guild of Organists.

Dr. Kalle Toivio has graduated from the Sibelius Academy with Bachelor and Master of Music degrees in Church Music as well as Master of Music degree in Piano Performance. At the Sibelius Academy his principal teachers were Hui-Ying Liu-Tawastjerna and Matti Raekallio in Piano Performance, Ville Urponen in Organ Performance, Timo Kiiskinen and Juhani Haapasalo in Liturgical Music and Pekka Suikkanen in Organ Improvisation. After moving to New York City Dr. Toivio continued his organ and conducting studies at the Manhattan School of Music from where he received his Master of Music and Doctor of Musical Arts degrees in Organ Performance and was honored with the Bronson Ragan Award twice, given to an individual who has demonstrated outstanding ability in Organ Performance. His doctoral dissertation is on transcriptions for the organ of concertos by Antonio Vivaldi. Kalle Toivio has continued his organ studies with James David Christie and organ improvisation with David Briggs.

For more than seven years Kalle Toivio studied the art of organ playing and improvisation with the legendary McNeil Robinson (1943–2015). For almost two decades Kalle Toivio has studied the art of piano playing with Nina Svetlanova.

Kalle Toivio is married to concert pianist and actress Viktoriya Papayani.

Concerts » Kalle Toivio, USA

Date
23.07.19
Day
Tuesday
Time
20:00

New Yorkissa asuva, Lahdesta kotoisin oleva suomalais-amerikkalainen pianisti- ja urkuri, musiikin tohtori Kalle Toivio voitti ensimmäisen palkinnon vuoden 2018 American Guild of Organists’n kansainvälisessä urkuimprovisointikilpailussa, joka on yksi vaativimmista ja arvostetuimmista kilpailuista maailmassa.

Kalle Toivio on pitänyt useita resitaaleja Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Japanissa. Merkittävimpiä näistä ovat olleet urkuresitaali Central Lutheran Church Downtown Minneapolisissa, sekä Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlakonsertti St. John the Divinen katedraalissa New Yorkissa. Tämä resitaali oli osa Great Music in Great Space Great Organ Recital Series-konserttisarjaa.  Muita merkittäviä konsertteja ovat olleet mm. resitaalit Carnegie Hallissa, sekä Chicagossa suorana radioitu Myra Hess Memorial Concert Series-resitaali. Kalle Toivio on esiintynyt useita kertoja Mäntän musiikkijuhlilla niiden perustamisesta lähtien.

Kalle Toivio on myös monipuolinen kamarimuusikko ja on tehnyt yhteistyötä mm. sisarensa, sellotaiteilija Seeli Toivion kanssa ja on konsertoinut yhdessä mm. sopraano Sharon Harmsin ja sopraano Olga Heikkilän kanssa.

Kalle Toivio toimii monipuolisen konserttiuransa lisäksi myös erilaisten konserttitapahtumien tuottajana. Hän järjesti mm. harmonikkataiteilija Veli Kujalan ja säveltäjä Sampo Haapamäen Yhdysvaltain debyyttikonsertit New Yorkissa. Kalle Toivio oli yhdessä Leland Hochin kanssa mukana järjestämässä ja tuottamassa Einojuhani Rautavaaran Vigilian ensimmäistä kokonaisesitysta Yhdysvalloissa Kent Tritlen johdolla New Yorkissa. Keväällä 2015 Kalle Toivio perusti American Guild of Organists:n suomalaisen jaoston, AGO Finland Chapter, jonka varapuheenjohtajana hän myös toimii.

Kalle Toivio on myös aktiivinen kirkkomuusikko. Hän on toiminut mm. New Yorkin suomalaisen seurakunnan kanttorina, sekä Christ Church Bay Ridgen urkurina ennen nimitystään  Church Notre Damen urkuriksi ja musiikinjohtajaksi. Kalle Toivio toimii Manhattan School of Music Precollegen urkujensoiton opettajana, sekä pianonsoiton opettajana Stamford Music & Arts Academy:ssa.

Kalle Toivio on suorittanut Sibelius-Akatemiassa musiikin maisterin tutkinnon pianomusiikin koulutusohjelmasta, sekä alemman ja ylemmän kanttorin tutkinnon valmistuen ensin musiikin kandidaatiksi ja sitten maisteriksi myös Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmästä. Sibelius-Akatemiassa hänen opettajiansa olivat mm. Hui-Ying Liu-Tawaststjerna ja Matti Raekallio, sekä Ville Urponen urkujensoitossa, Juhani Haapasalo ja Timo Kiiskinen liturgisessa musiikissa ja Pekka Suikkanen urkuimprovisoinnissa. Kalle Toivio on opiskellut urkujensoittoa myös James David Christien johdolla ja jatkaa urkuimprovisointiopintojaan David Briggsin johdolla.

Pianonsoiton opintojaan Kalle Toivio on jatkanut Nina Svetlanovan johdolla.

Yhdysvaltoihin muuttonsa jälkeen Kalle Toivio opiskeli urkujensoittoa ja urkuimprovisointia yli seitsemän vuoden ajan legendaarisen McNeil Robinsonin (1943–2015) johdolla Manhattan School of Music:ssa. Maisterinopintojensa päätteeksi Kalle Toiviolle myönnettiin Bronson Ragan-palkinto huippuosaamisesta urkujensoitossa. Toukokuussa 2017 Kalle Toivio valmistui Manhattan Schoolista musiikin tohtoriksi, väitöskirjan aiheenaan Antonio Vivaldin konserttojen sovitukset uruille. Tuolloin hänelle myönnettiin toistamiseen Bronson Ragan-palkinto.

Kalle Toivio on naimisissa konserttipianisti ja näyttelijä Viktoriya Papayanin kanssa.