Konsertit » Martin Haselböck, Itävalta

Päivä
08.08.17
Viikonpäivä
tiistai
Aika
20:00

Itävaltalainen kapellimestari Martin Haselböck polveutuu tunnetusta musiikkiperheestä.

Opiskeltuaan Wienissä ja Pariisissa, voitettuaan lukuisia palkintoja ja solmittuaan suhteita hän saavutti kansainvälisen maineen urkusolistina, joka tekee yhteistyötä useiden kapellimestarien kanssa. Johtavat säveltäjät ovat kirjoittaneet sävellyksiä ja omistaneet teoksia hänelle. Hän on julkaissut yli 50 sooloalbumia, mukaan lukien tärkeä viimeaikainen Franz Lisztin koko urkutuotannon sisältävä julkaisu. Hänen äänitteensä ovat saavuttaneet useita palkintoja. Maaliskuussa 2011 Haselböck soitti yhdessä muiden tunnettujen urkurien kanssa gaalakonsertissa, jossa vihittiin käyttöön Wienin maineikkaan Musikverein-konserttisalin urut. Myöhemmin hän esitti samalla soittimella Hindemithin urkukonserton Wienin sinfoniaorkesterin solistina.

Työskennellessään Wienin hoviurkurina Haselböck tutustui suuriin kirkkomusiikkiteoksiin, mikä innoitti häntä perustamaan Wiener Akademie -orkesterin. Perustamisestaan vuonna 1985 lähtien orkesteri on tunnustettu yhdeksi alansa johtavista kokoonpanoista ja saanut erityismainintoja klassismin ja romantiikan aikakausien musiikin esityksistään. Orkesterin vakituinen konserttisarja Musikverein-salissa on tullut Wienin musiikkikalenterin kohokohdaksi. Orkesteri on vakituinen vieras festivaaleilla, konserttisaleissa ja oopperaproduktioissa ympäri maailmaa, ja se on julkaissut yli 70 levytystä, jotka sisältävät musiikkia Bachista 1900-luvun alun ohjelmistoon. Heidän viimeisin äänitteensä Lisztin sinfonisista runoista, joista ensimmäinen soitettiin periodisoittimilla, on saanut kriitikoilta yksimielistä ylistystä ja ansainnut useita palkintoja.

Vuonna 2014 Haselböck perusti Wieniin uuden tärkeän RESOUND Beethoven -konserttisarjan, jossa Wiener Akademie -orkesteri esittää säveltäjän kaikki sinfoniat ja muut orkesteriteokset. Sarjasta tuli suuri menestys, ja se avasi kauden 2015/16 loppuunmyydyllä yhdeksännen sinfonian esityksellä. Wiener Akademie -orkesteri levyttää ranskalaiselle Alphalle klassiikan ajan sinfonioita. Sarja sisältää mm. Beethovenin musiikin Goethen Egmontiin.

Tällä hetkellä Haselböck vierailee aktiivisesti maailman johtavien orkesterien kapellimestarina. Hän on Los Angelesin Musica Angelica -barokkiorkesterin taiteellinen johtaja ja esiintyy sen kanssa säännöllisesti Kaliforniassa ja ulkomailla, mukaan lukien viimeaikaiset kiertueet Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ja Euroopassa. Musica Angelican kanssa hän on tehnyt useita äänitteitä, kuten kriitikkojen suosimat levytykset Telemannin konsertoista, Bachin soolokantaateista ja Händelin Acis ja Galateasta.

Haselböck on luonut arvostettua uraa oopperakapellimestarina debytoituaan Göttingenin Händel-festivaalilla. Hän esitti Saksassa ensimmäisenä Mozartin suuret oopperat periodisoittimilla. Hänen Don Giovanni -produktionsa vuodelta 1991 palkittiin City of Praguen Mozart-palkinnolla. Vuodesta 2000 lähtien hän on johtanut 14 produktiota useilla festivaaleilla ja eri oopperataloissa. Vuonna 2007 hänet nimitettiin alaitävaltalaisen Reinsbergin festivaalin taiteelliseksi johtajaksi.

Amerikkalaisen näyttelijä John Malkovichin ja itävaltalaisen ohjaaja Michael Sturmingerin kanssa Haselböck kehitti teatteridraama The Infernal Comedyn näyttelijälle, kahdelle sopraanolle ja orkesterille. Teos saavutti tavattomasti menestystä yli sadalla kansainvälisellä esityksellään. Sitä seurasivat kaksi uuttaa yhteistyöprojektia Malkovicin ja Sturmingerin kanssa: Mozartin musiikkiin pohjautuva The Giacomo Variations ja Call Me God näyttelijälle ja uruille. Haselböck ja Wiener Akademie -orkesteri olivat mukana The Giacomo Variationsin elokuvasovituksessa, joka nimettiin Casanova Variationsiksi. Elokuvan ensi-ilta oli vuonna 2014 San Sebastian -elokuvafestivaalilla.

Haselböck on palkittu Itävallan tieteen ja taiteen kunniamerkillä ja orkesterinsa kanssa vuosina 2011 ja 2012 unkarilaisella Liszt-palkinnolla.