Konsertit » Pétur Sakari, Helsinki

Päivä
05.07.22
Viikonpäivä
tiistai
Aika
20:00

Pétur Sakari (s. 1992) opiskeli urkujensoittoa Suomessa Pekka Suikkasen, Tuomas Karjalaisen sekä Kalevi Kiviniemen johdolla. Vuonna 2010 Sakari jatkoi urkuopintojaan Pariisissa, opettajinaan Thierry Escaich, Vincent Warnier sekä Daniel Roth. Sakari on osallistunut säännöllisesti myös useille kansainvälisille mestarikurssille, opettajinaan mm. Pierre Pincemaille, Frédéric Blanc, Wolfgang Rübsam sekä Gunnar Idenstam. Sakari opiskeli myös Helsingin konservatoriossa sellonsoittoa ja kamarimusiikkia, jonka lisäksi hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikkia. Lukuvuonna 2022-2023 Sakari suorittaa Diplôme Supérieur de Concertiste -tutkinnon École Normale de Musique de Paris -instituutissa Vincent Warnier’n johdolla.

Sakari on valittu vuoden nuoreksi taitelijaksi Turun Tuomiokirkossa (2010), Pori Organ-festivaalilla (2010), Lahden kansainvälisellä urkuviikolla (2009) sekä Turun urkujuhlilla (2006). Sakari on soittanut myös orkestereiden solistina (mm. Radion Sinfoniaorkesteri, Tallinnan kamariorkesteri, Tampere filharmonia, Turun filharmoninen orkesteri, Sinfonia Lahti, Pori Sinfonietta, Vaasan kaupunginorkesteri) ja työskennellyt paljolti mm. sopraano Soile Isokosken ja baritoni Jorma Hynnisen kanssa. Vuonna 2016 Pétur Sakari ja Jorma Uotinen tekivät yhteisen projektin, jossa yhdistyi sinfoninen urkumusiikki, runous ja tanssi.Sakari on esiintynyt resitalistina monilla kansainvälisillä urku- ja musiikkifestivaaleilla mm. Ranskassa, Saksassa, Espanjassa, Ruotsissa, Islannissa, Venäjällä ja Virossa. Lauluyhtye VOCES8 ja Viron filharmoninen kamarikuoro ovat hiljattain kutsuneet Sakarin laajamittaiseen yhteistyöhön.

Sakari on mukana Helsingin Musiikkitalon urkujen suunnittelu- ja asiantuntijatyöryhmässä Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin edustajajäsenenä. Lisäksi hän on toiminut Organum-seuran puheenjohtajana vuosina 2019-2022. Pétur Sakari on levyttänyt Sony Classical, BIS Records ja Fuga-levymerkeille ja voittanut useita kansainvälisiä levypalkintoja. Sakari solmi levytyssopimuksen BIS Records-yhtiön kanssa vuonna 2013. Sakarin suurena intohimona on myös urkujensoiton opettaminen.