Konsertit » Ville Urponen

Päivä
16.07.24
Viikonpäivä
tiistai
Aika
20:00

Ville Urponen on tunnetuimpia suomalaisia urkutaiteilijoita. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemian solistisella osastolla urkujen- ja pianonsoittoa opettajinaan Kari Jussila ja Meri Louhos, hän täydensi urkujensoiton opintojaan Amsterdamissa Jacques van Oortmerssenin johdolla. Urponen valmistui musiikin tohtoriksi 2009.

Ville Urponen on esiintynyt useissa Euroopan maissa, Japanissa, Etelä-Koreassa ja Venäjällä ja soittanut lukuisilla merkittävillä koti- ja ulkomaisilla musiikkifestivaaleilla. Hän on myös esiintynyt kotimaassa eri orkestereiden urku- ja cembalosolistina sekä ulkomailla Moskovan Kamariorkesterin solistina.

Johann Sebastian Bachin musiikki on aina ollut Urposelle läheistä ja kesällä 2012 hän esitti Helsingissä koko Bachin urkutuotannon. Urponen on soittanut paljon suomalaista romantiikan ajan musiikkia, mutta hän on myös aktiivinen uuden musiikin esittäjä, joka on kantaesittänyt yli kolmekymmentä uutta teosta ja soittanut monia Suomen ensiesityksiä aikamme musiikista.

Urposelta on ilmestynyt toistakymmentä maailmanlaajuisesti kiitettyä soololevyjä, joiden lisäksi hän esiintyy säestäjänä ja orkesterimuusikkona monilla levyillä. Viimeisimmät soololevyt sisältävät Johann Sebastian Bachin urkumusiikkia ja kaksi levyllistä sovituksia Sibeliuksen ja Palmgrenin musiikista uruille. Urponen tekee säännöllisesti nauhoituksia Yleisradiolle ja on esiintynyt eri maiden televisio- ja radiolähetyksissä. Hän on myös toiminut kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa.

Taiteellisen uransa ohella Ville Urponen toimii urkumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Hän on Turun Urkujuhlien taiteellinen johtaja. Vuosina 2003-2009 Urponen oli Pohjoismaiden vanhimman urkutaiteen seuran, Organum-seuran, puheenjohtaja. Urposelle myönnettiin Organum-seuran kiertopalkinto vuonna 2015 hänen näkyvästä ja pitkäaikaisesta työstään urkutaiteen hyväksi.