Konsertit » Erland Hildén, Ruotsi

Päivä
02.07.19
Viikonpäivä
tiistai
Aika
20:00

Ruotsalainen urkuri Erland Hildén nimitettiin Göteborgin Örgryten uuden kirkon urkuriksi ja kuoronjohtajaksi vuonna 1998. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa johtaa vuosittain vaativia kuoroteoksia. Ennen Göteborgia, Erland työskenteli vuodesta 1991 apulaisurkurina Karlstadin katedraalissa Värmlandissa. Hänen nykyinen työpaikkansa, Örgryten uusi kirkko, omistaa kahdet poikkeuksellisen hienot urut: brittiläisen Henry Willis & Sons’in rakentamat 3-sormioiset urut vuodelta 1871 sekä vuonna 1999 rakennetun rekonstruktion Lyypekin katedraalin vuoden 1699 Schnitger-uruista neljällä sormiolla.

Hildén aloitti uransa pianistina, mutta kahdenkymmenen vuoden iässä hän tapasi avantgarde-urkuri Karl-Erik Welinin (1934-1992), ja tämä tapaaminen vaikutti Hildéniin suuresti. Tapaamisen jälkeen uruista tuli enenevässä määrin Hildénin pääinstrumentti. Musiikkiopintoja Hildén suoritti Arvikassa (musiikinopettajaopinnot), Tukholmassa (kirkkomuusikko-opinnot) sekä Piteåssa (konserttimuusikko-opinnot). Hildénin pääasiallinen opettaja on ollut professori Hans-Ola Ericsson. Hän on myös opiskellut mestarikursseja Harald Vogelin, Hans Fagiuksen, Kevin Boyerin, Jon Laukvikin sekä Bernard Haasin johdolla.

Hildén esittää urkuresitaaleja ympäri Eurooppaa ja on säveltänyt yli 70 työtä, suurimmaksi osaksi uruille, mutta myös muille medioille. Häneltä on ilmestynyt neljä CD’tä. Hildén omistaa myös maatilan, jossa hänellä on urut. Hänen kotialueensa antaa hänelle inspiraatiota luovaan työhön, joka on raikasta, nykyaikaista, mukaansatempaavaa sekä tyylisesti monipuolista. Kaikki tämä on kuultavissa hänen esiintymisissään ja sävellyksissään.